Шар буурцаг сумс нь Японд төдийгүй дэлхий даяар түгээмэл байдаг. Гэхдээ цөөхөн хүн Японы хоолны ариун нандин эртний гарал үүслийн талаар мэддэг.
Би эгц шатаар болгоомжтой өгсөж, Цүнэнори Каногийн араас түүний гэр бүлийн 180 жилийн түүхтэй шар буурцагны соус шар айрагны үйлдвэр болох Кадочогийн исгэх өрөөний дээврийн хөндийд орлоо. Шар буурцагны савны завсар тавьсан хуучин модон тавцан дээр миний гишгүүр шажигнахыг эс тооцвол харанхуй орон зай аймшигтай чимээгүй байв. Шар буурцагны соус одоо унтаа байсан, өвлийн сүүл сар байсан ч агаарыг анхилуун үнэрээр дүүргэсэн хэвээр байв.
Миний эргэн тойронд өтгөн, мөөгөнцөр дүүрэн царцдас таазыг бүрхэж, дам нуруунаас унжиж, ханыг ургасан. Долоо дахь үеийн шар айраг үйлдвэрлэгч Кано хэлэхдээ “Энэ бол барилга шиг хуучин бактери, мөөгөнцөр юм” гэж тэд жинхэнэ амтыг өгдөг. Би Вакаяма мужийн Кишү хойгийн баруун эргийн буланд оршдог Юаса хэмээх нам гүм боомтод япон хоолны ариун нандин шар буурцагны эртний гарал үүслийн талаар мэдэхийг эрэлхийлсэн юм. Шар буурцаг сумс бол Япон хоол хийх хамгийн чухал амтлагч юм. Тэнцвэртэй, давслаг, чихэрлэг амт, умамигийн гүн давхарга нь бараг бүх хоолыг илүү амттай, сэтгэл ханамжтай болгодог.
Түүний хэрэглээ нь суши дээр дарж идэхээс эхлээд гоймонтой шөл, шарсан төмс, түүнчлэн терияки зэрэг паалантай аяганы онцлох амтыг агуулдаг. 2017 онд Японы Соёлын агентлаг Юаса хотыг анх 13-р зууны сүүлчээр Японд хийсэн шар буурцагны соусын өлгий нутаг хэмээн Японы соёлын өвд бүртгэжээ.